Column | De vraag naar een pyjama

Het zal inmiddels bekend zijn dat ik naast alle kleedadviezen ook in het bezit ben van winkels en dan specifiek op het gebied van mannen mode. Nu de vakantietijd is aangebroken, de crisis zich laat voelen en de temperaturen oplopen is het enige wat we momenteel verkopen: polo’s, shirts en korte broeken. Lees hier de eeuwige klaagzang van een detaillist.

 

Gisteren werd ik geconfronteerd met de vraag of we pyjama’s verkopen. Mijn eerste reactie in mijn hoofd was van: ‘Huh ….Het weer is er nu niet naar dat je een pyjama draagt ’s nachts’. Maar ja, hier ga ik dus voorbij aan de behoeftes van andere mensen en projecteer ik mijn denkwijze op het nachtelijk kleedgedrag van anderen. In dit geval ging het om een onverwachte ziekenhuis opname en kon ik eigenlijk niet goed helpen. Simpel omdat de vraag naar pyjama’s dusdanig is dat ik mijn beschikbare voorraad daar in de jaren op heb aangepast.

 

Toen de klant teleurgesteld mijn winkel verliet, ging mijn gedachte terug naar een jaar of 15 geleden. Het dragen van een pyjama en de daaruit voortvloeiende verkopen waren een dagelijkse bezigheid. Het gevoerde assortiment was vernieuwend en steeds wisselend van de klassieke doorknoop tot de wat jongere tricot versies. Daarbij waren er ook verschillen in de zogenaamde winter collecties, namelijk de flanel en in de zomer, de versies met korte mouw en korte broek.

 

Gedurende de afgelopen jaren veranderde ons kleedgedrag in de bedmode drastisch. Jonge mensen verruilden hun dracht in een T-shirt en een boxershort en de oudere…

 

"Tja wat dragen die eigenlijk?"

 

Werd vroeger de pyjama alleen als kledingstuk tijdens het slapen gedragen. Zal je straks, zien dat er een verandering gaat plaats vinden. Wat kunnen we dan verwachten;

De pyjama wordt steeds populairder en wordt buiten de nacht ook op andere momenten gedragen. Steeds meer mensen zullen de zogenaamde pyjama of huispak zowel overdag als in de avond gaan dragen. Deze trend ontstaat door het thuiswerken en doordat mensen een avond op de bank verkiezen boven een avond uit.

 

Als dit gaat gebeuren, en waarom niet, dan is het aardig om te weten:

Het woord pyjama betekent eigenlijk beenbekleding. Het komt oorspronkelijk uit het Perzische woord payjama. Via de Engelse taal is het woord in de 19e eeuw in Nederland in gebruik genomen. Het zijn dan ook de Engelse kolonisten die de pyjama introduceerde en het als nachtkleding gingen gebruiken. Van oorsprong was het een Indiaas kledingstuk. Doordat de huizen vroeger veel kouder waren werd de pyjama als een echte warmhouder gebruikt. Echter, in de middeleeuwen werd de slaapmuts wel gedragen terwijl de pyjama nog geïntroduceerd moest worden. De slaapmuts werd niet alleen gebruikt voor het warm houden van het hoofd gedurende de nacht, maar ook tegen de verspreiding van hoofdluizen.

 

Van oudsher was de mannenpyjama gestreept. De pyjamabroek had een band met daarin elastiek en een gulp met overslag waarin knopen of een rits ontbraken. Het pyjamajasje met lange of korte mouwen werd gesloten door knopen, of moest over het hoofd worden aangetrokken. Ook werd een nachthemd gedragen door mannen die reikte tot de knieën en zonder pyjamabroek gedragen werd.

 

Vrouwen droegen geen pyjama, maar een nachthemd. Het kledingstuk bestond uit linnen, katoen of flanel. In latere periode werd ook de pyjama geïntroduceerd voor de vrouw. In de middeleeuwen droeg de vrouw geen slaapmuts maar een zogenaamde slaaphoed waarvan de stof om het hoofd gevouwen was.

 

In ieder geval ben je na het lezen van dit stuk voorbereid, mocht je straks inderdaad gaan besluiten om je huidige nachtelijke lichaamsbedekking of niet, om te ruilen voor de klassieke pyjama.

 

Welterusten,

 

Rick Moorman